Neon, ofwel atoomnummer 10, werd in 1988 1889 door de scheikundigen William Ramsay en Morris Travers voor het eerst opgemerkt. Aanvankelijk zagen ze het als een onzuiverheid in het gas argon, verkregen door een gefractioneerde distillatie van lucht.
Niet lang daarna zagen de twee neon als een vullingsgas voor ontladingsbuizen met een oranjerode uitstraling, dat zich handig laat gebruiken voor lichtreclame. Omdat het ook over de hele wereld als zodanig gebruikt wordt, is neon nu al het product van de week van de maand december.
De cijfers staan verkeerd, of is het een prijsvraag? Want dan heb ik het goede antwoord: 1898!
Het was een prijsvraag, cryptisch geformuleerd. Je hebt je eigen voornaam in neonletters gewonnen. Af te halen bij het bedrijf Glaifa. Wel eerst gewenste lettercombinatie doorgeven, via telefoonnummer 0135052914.
Bel Glaifa, vraag naar voormalig pingpongkampioen Rini van der Steen en maak, zodra je hem spreekt, klakkende geluiden met tong en verhemelte, zodat het lijkt alsof je tafeltennist. Vindt hij mooi. (Misschien doet Rini gek en krijg je je achternaam er gratis bij.)
Het bericht over neon was trouwens niet alleen een cryptisch geformuleerde prijsvraag, maar ook een reality check. Er moest onderzocht worden of berichten over neon nog gelezen worden. Soort nut-en-noodzaakonderzoek, want neonreclame is al erg oud, zoals jij aangeeft.
Nog steeds fout. Je bent echt een zwart schaap. Rechtstreeks uit de wiki gecopypaste: Neon is in 1898 ontdekt door William Ramsay en Morris Travers, vrijwel gelijktijdig met de ontdekking van xenon en krypton.
Nog steeds fout. Je bent echt een zwart schaap. Rechtstreeks uit de wiki gecopypaste: Neon is in 1898 ontdekt door William Ramsay en Morris Travers, vrijwel gelijktijdig met de ontdekking van xenon en krypton. Het is oud, maar niet zo oud als jij aangeeft…
Ben je niet wijs, Bente? Denk jij: het staat op Wikipedia, dus het is waar?
In de Larousse uit 1980 die ik heb, staat ook dat Neon in 1898 is uitgevonden. Mijn scheikundeleraar van vroeger zegt ook 1898.
Maar toch. Toch denk ik dat het schaap gelijk heeft. 1889. Want revolutionaire wetenschappelijke ontdekkingen komen meestal pas ongeveer tien jaar later in de naslagwerken.