Om modemerk Esprit in de schijnwerpers te zetten, is er iets nieuws: Ceiling Guerilla Marketing. Aan kinderen verkoop je bedrukte heliumballonnen vlakbij drukbezochte, wereldberoemde plafonds. De kinderen doen de rest.
Het idee achter Ceiling Guerilla Marketing is even simpel als doeltreffend. En bedacht door James Roberts van het Australische reclamebureau Red Hammer. Nabij plaatsen waar beroemde plafonds te bezichtigen zijn, zoals in de Sixtijnse Kapel, worden heliumballonnen verkocht met het Esprit-logo erop.
“Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, in tegenstelling tot hun ouders, niet langdurig naar historische, kunstige plafonds willen staren,” legt Roberts uit. “Het kroost moet gepaaid, koest gehouden worden. Dus geven ouders hun snoep of speelgoed. Of geld voor een heliumballon. En iedereen weet hoe het gaat met zulke ballonnen. Die stijgen op als ze, in een moment van achteloosheid, worden losgelaten. Zoiets gebeurt uiteraard bij uitstek op drukke pleisterplaatsen.”
Omdat verwijderen omslachtig is, blijven de ballonnen langdurig hangen. In de grotten van Lascaux hangt, naar verluidt, al maanden een Esprit-ballon. “We hebben expres oerdegelijke, lichtgewicht ballonnen laten maken,” vertelt de zegsman. “Ze verliezen pas helium als ze lek geschoten worden. Uiteraard is dat geen optie als de ballon tegen het plafond van de Sixtijnse Kapel aan is gezweefd.”
De Esprit-ballonnen zijn al aangetroffen in de grotten van Lascaux, de Sixtijnse Kapel in Rome, Casa Batlló in Barcelona en, zoals op de foto te zien, de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche in Berlijn. Roberts: “Op die plaatsen is het bereik aanzienlijk en door de ballonnen niet weg te geven, maar te verkopen, verdien je de gemaakte kosten met gemak terug.”
We kunnen als reclamejongens weer trots zijn op onze kwaliteit om – met behulp van strategische inventiviteit – de mooie dingen des levens door commercie te verpesten. Driewerf hoera!!
You write a lot of nice crap! But I think you made this one up :)) Nice
En die kinderen die maar blijven janken om hun verloren ballon.
En hoe draagt dit precies bij aan een positieve merkbeleving?
Olivier. Hoe CGM bijdraagt aan een positieve merkbeleving, vraag je. Dat is niet moeilijk. Je omgeeft je merknaam door kunst, schoonheid, iets waar men graag bij stilstaat. Het gevolg is dat de merknaam en de kunst, schoonheid enzovoort, met elkaar in verband worden gebracht. Weet niet wat de benaming ervoor is. Volgens mij werkt CGM hetzelfde als advertenties in modebladen. Knappe mensen in mooie kleding en een merknaam op een pagina betekent verkoopcijfers. Geen hoge, geen lage, gewoon: verkoopcijfers.