Het Londense Mother maakte de nieuwe campagne van Stella Artois. Hij gaat over drie films die Hollywood niet wilde zien. Maar waarom zouden wij ze wel willen zien? Hierboven staat de film 24 Heures. Op http://www.smoothoriginals.com staan er nog twee. Ik snap het niet helemaal, maar ik vind de campagne toch nog steeds beter dan die van Bavaria.
Archief voor maart 2009
Stella Artois: “3 films die Hollywood niet wilde zien”
Het lelijke eendje van General Motors
Obama heeft gisteren de Amerikaanse autobranche min of meer de wacht aangezegd: hij geeft ze nog twee maanden om met goede plannen te komen. General Motors werkt hard aan herstel. Er is een grote schoonmaak aan de top en enkele merken – Saab, Pontiac, Hummer en Saturn – zullen worden afgestoten.
Saturn? Ja, dat is eigenlijk het lelijke eendje van General Motors. Halverwege de jaren ’80 opgericht als het Amerikaanse antwoord op kleine Japanse en Duitse importwagens. Opvallend genoeg een van de weinige Amerikaanse automerken die met kleinere, zuinigere en zelfs hybride modellen afwijken van de massa. Dit lelijke eendje was voorbestemd een zwaan te worden.
Het mooie is dat Saturn geen genoegen neemt met een gedwongen afscheid van GM. Ze hebben een fansite gelanceerd: SaturnFans. Hier kunnen ‘fans’ een petitie tekenen die GM ervan moet overtuigen Saturn niet te elimineren of af te stoten. Daarnaast loopt een campagne met het prikkelende thema ‘We’re still here’ om Amerikanen weer vertrouwen te geven in het merk. (Dit is een post met dank aan mijn favoriete artdirector. )
Busje komt zo
In de Metro van vandaag (pagina 8) valt me deze advertentie van de GVU op. Ze doet me nadenken. Niet over buschauffeur worden, want dat is me hier indirect afgeraden in diezelfde metro, enkele pagina’s eerder. Nee, mijn hoofd wil of kan de heading niet begrijpen. “Op één dag solliciteren naar een prachtbaan!”
Hoezo dan? Doe ik dat normaal op twee dagen? Of drie? Hoedanook, inmiddels spreekt mijn hoofd diapositieve Louis van Gaal-taal tegen mij. Ben ik nou zo dom? Of is iedereen echt zo slim? Ik kijk ook op www.gvu.nl en trek de conclusie dat het sollicitatieproces van een buschauffeur waarschijnlijk vaak vele dagen in beslag neemt. En tijdens de sollicitatiedagen van de GVU doen ze het gewoon in één dag!
Fantastisch! Rust in mijn hoofd. Ondanks de onduidelijkheid van de advertentie is mijn vraag nu toch beantwoord. Of toch niet. Want op de site vermelden ze over de sollicitatiedagen doodleuk: “U krijgt een aantal testen te doen, waaronder een rijtest. Ook worden er gesprekken met u gevoerd. De sollicitatie zal 3 tot 4 uur duren. Na afloop krijgt u te horen of wij u een geschikte kandidaat vinden en maken we een afspraak met u voor een psychologische test.” Een afspraak? Dus toch niet op één dag solliciteren? Nu wordt de advertentie nóg slechter. Of bedoelen ze toch iets anders? Ik weet het niet meer. Witte Geit?
Men neme…
…een lift* en een grote sticker, et voilà: de illusie is compleet. Mooie uiting voor Swiss Skydive, een parachuteschool uit Zwitserland. Zo voelt dat dus, van grote hoogte uit een vliegtuig springen. Mooie ambient actie!
* Wel zo’n lift die aan de buitenkant van een wolkenkrabber hangt, bijdeweg. Da’s voor de illusie een stuk beter.
Liegt de Nationale Postcodeloterij?
De Bruine Beer zag een nieuwe tv-commercial van de Postcodeloterij. In dit filmpje vertelt een natuurliefhebber dat dankzij de Postcodeloterij de stand van de ijsvogel enorm is verbeterd. Maar niets is minder waar. In de afgelopen koude wintermaanden is het aantal ijsvogels in Nederland gehalveerd! Anders dan zijn naam doet vermoeden, kan de ijsvogel heel slecht tegen de kou. Lees meer hierover op de site van SOVON Vogelonderzoek.
Maakt dat een leugenaar van de Postcodeloterij? Nou, niet echt, want toen ze het fimlpje maakten – kijk naar de frisse, groene blaadjes aan de bomen – ging het waarschijnlijk nog wel goed met de ijsvogel. Dit is gewoon een geval van werkelijk waardeloze mediaplanning door het mediabureau van de Postcodeloterij. Al blijven ze daar natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor.
Viraal of viral, dat is de vraag…
Video voor Ray-Ban zonnebrillen. Plot: een kameleon kruipt over een aantal gekleurde zonnebrillen en veranderd natuurlijk van kleur (want dat doen ze). Ziet er home-made uit, maar is het vast niet. De kameleon verkleurt op zo’n onnatuurlijke manier, dat ik niet geloof dat daar geen postproductie op los gelaten is. Daarmee voor eens en altijd uit de wereld helpend dat een videootje op YouTube niet altijd een goedkoop filmpje is.
Nog erger (en dat ‘irriteert’ me al langer), ze noemen dit soort filmpjes altijd virals als ze op YouTube staan. Terwijl het pas een viral is als het gros van de wereld het ding spontaan doorstuurt omdat het zo leuk is. Het moet maar eens afgelopen zijn: het heet gewoon een viraal mechanisme en dat kan van alles zijn maar hoeft niet persé een video op YouTube te zijn, als het maar zo leuk wordt gevonden door een grote groep dat het zich ‘vanzelf’ verspreid. I rest my case. Naslag boek over dit interessante onderwerp is verkrijgbaar via het Roze Olifantje.
Website 0.1
Hoe simpel kan een site zijn? DLV/BBDO uit Milaan heeft daar zo zijn gedachten over. De website is uitgevoerd in het simpele DOS (ja, de versie voordat Bill Gates het op sterven na dode DOS opkocht om er Windows overheen te plakken) en dat levert inderdaad een simpele website op. Maar of dat zo makkelijk is? Ik weet het niet. Een toffe site, dat wel en heel anders dan andere. Grafisch verrassend, vooral het scherm met ruis aan het begin. Test het zelf, zou ik zeggen.
Onbedoeld Goed #2
Mond-op-mondreclame, Achteroverleunen & Dubbelvouwen, de koe met vijf poten op het Milsani-melkpak, de krantenkop ‘Criminelen opereren ook in ziekenhuizen’ en dan nu: vijf onbedoeld goede zinnen uit reclameteksten. Deel twee van een serie. Want, zoals Peter d’Hamecourt ooit riep vanuit Moskou: “Het gaat erin als gesneden koek.”
1. “24 uur, non-stop open, zelfs ’s nachts.”
2. “Bel nu, om te bestelen en voor informatie.”
3. “Vooruitkijken in de toekomst.”
4. “Er zijn ook al veel oud-medewerkers vertrokken, maar met het voortschrijden der jaren wordt het aantal oud-medewerkers steeds kleiner.”
5. “De spectaculaire keuken is opgebouwd in vanille.”
(Bronnen zijn opvraagbaar via info [at] hetrozeolifantje.nl.)
De wereld volgens Amnesty
Mooie commercial van Amnesty International. In een kort filmpje wordt duidelijk gemaakt dat eigenlijk niemand op deze wereld anderen aardig vindt. In ieder geval is het lontje vaak zo kort, dat we nogal snel geneigd zijn om naar wapens te grijpen. Vandaar de claim aan het eind, dat er toch iemand moet zijn bij wie je dan wel even de liefde vindt die tussen de meeste mensen ontbreekt, volgens Amnesty. Mooie ‘Monty Python’-stijl, waarin vele voorvaderen het loodje leggen.
Volle bioscoopzalen dankzij urinezakken
In de strijd om de gunst van de Tilburgse bioscoopbezoeker is één bioscoop aan het winnen. In dat filmtheater is een week geleden een unieke actie van start gegaan: er worden gratis urinezakken, katheters en toebehoren verstrekt. Sindsdien stromen de zalen vol.
Overvol. “Het komt voor dat we mensen teleur moeten stellen,” zegt de directeur, die graag anoniem blijft en de naam van zijn bioscoop niet vernoemd wil zien. “Het is voor het eerst in mijn carrière dat ik publiciteit schuw,” bekent hij. “Maar we willen niet nóg meer bezoekers. Dat kunnen we gewoonweg niet aan. Te weinig stoelen.”
Wat begon als een vluchtig, door een kaartverkoper geopperd idee om meer publiek te trekken, groeide uit tot een monsterhit. “Het was natuurlijk een gok,” vertelt de bioscoophouder. “Tienduizend urinezakken, externe katheters, slangen en verbindingsstukken inslaan. Maar om de stukprijs te drukken, zat er niks anders op.” Het was een gouden greep. De dingen vinden gretig aftrek.
De heersende gedachte was dat filmliefhebbers in toenemende mate thuisbleven vanwege de ticketprijs, het economisch tij, de opmars van thuisbioscopen en illegale downloads. “Inmiddels weten we dat een gebrek aan blaasinhoud hen tegenhield.” Achteraf pratend vindt de directeur het allemaal vrij logisch in een theater als het zijne, waar niet aan pauzes wordt gedaan.
“Mensen willen naar de film en niks missen door een bezoek aan het toilet. Anderhalf uur zitten knijpen om niks te hoeven missen willen ze al helemaal niet. Bij sommigen zie je aanvankelijk schaamte. Als ze eenmaal het gemak zien waarmee de buurman een krat bier wegtikt zonder de zaal te hoeven verlaten, verlaten ze zelf gauw even de zaal voor drank en een urinezak.”